divendres, 5 de març del 2010

LLiga ACB

LLiga ACB


La Lliga ACB és la principal lliga de bàsquet professional espanyola. ACB vol dir l'Asociación de Clubes de Baloncesto (ACB) són els que organitzen les copes i les lligues. Els equips són els següents:
Asefa Estudiantes Ayuda en Acción FuenlabradaBizkaia BilbaoBlancos de Rueda Valladolid Caja Laboral Cajasol C.B. Granada C.B. Murcia DKV Joventut Gran Canaria 2014 Lagun Aro GBC Power Electronics Valencia Real Madrid Regal F.C. Barcelona Suzuki Manresa Unicaja Xacobeo Blu Sens
Aquets equips són els equips que estan a la lliga ACB
El basquet es molt fàcil juga, les regles són les següents:
* La pilota pot ser llançat en qualsevol adreça amb una o amb dues mans.* La pilota pot ser colpejat en qualsevol banda amb una o amb dues mans, però mai amb el puny.* Un jugador no pot córrer amb la pilota sense bota. * El jugador ha de llançar-lo des del lloc on ho pren. * El baló ha de ser subjectat amb o entre les mans. * Els braços o el cos no poden utilitzats per a subjectar-lo.* No es permet carregar amb el muscle, agafar, empènyer, glopejar o fer la traveta a un oponent. * La primera infracció a aquesta norma per qualsevol persona contarà com una falta, la segona ho desqualificarà fins que s’aconsegueixi una canasta, o, si hi ha una evident intenció de causar una lesió, durant la resta del partit.* No es permetrà la substitució de l'infractor.* Es considerarà mancada golpejada la pilota amb el puny, les violacions de les regles 3 i 4, i el descrit en la regla 5 .* Si un equip fa tres faltes consecutives (sense que el oponent hagi fet cap en aquest interval), es contarà un punt per als seus contraris.* Els punts s’aconseguiran quan la pilota és llançat o golpejat des de la pista, cau dintre de la canasta i es queda allí.* Si el baló es queda en el bord i un contrari mou la cistella, contarà com un punt.* Quan la pilota surt fora de banda, serà llançat dintre del camp i jugat per la primera persona en tocar-lo. En cas de dubte, l’àrbitre llançarà la pilota en línia recta cap al camp .El qual saca disposa de cinc segons. Si triga més, la pilota passa al oponent. * L’àrbitre auxiliar, "umpire", sancionarà als jugadors i anotarà les faltes, avisarà a més al "referee" (àrbitre principal, vegi’s següent punt) quan un equip estel tres faltes consecutives. Tindrà poder per a desqualificar als jugadors conforme a la regla 5 .* L’àrbitre principal, "referee", jugarà la pilota i decideix quan està en joc, dintre del camp o fora, a qui pertany, i durà el temps. Decidirà quan s’aconsegueix un punt, durà el marcador i qualsevol altra tasca pròpia d’un àrbitre.* El temps serà de dues meitats de 15 minuts amb un descans de 5 minuts entre amb dues. L’equip que aconsegueixi més punts serà el vencedor.
Les posicions del basquet no són les mateixes que les de futbol.Les posicions son les següents:
A: Ale, la seva funció es quedar-se a la banda i tira la pilota de triple B: base, la seva funció es puja la pilota al camp contrariE: Escolta, la seva funció es quedar-se a la banda i tira de tripleP: Pivot, la seva funció es quedar-se sota la canasta i intenta canestaAP: Ale-pivot, la seva funció es la mateixa que la del pivot i també pot tira de triple.



Marçal Recort

3 r ESO "B"