dilluns, 23 de novembre del 2009

Confused

L'objectiu de la nostra "incedible machine" és aconseguir omplir un got d'aigua a través de un seguit de mecanismes simples enllaçats tan sols engegant un ventilador.

Els nembre de Confused som:

Oriol Alaix
Aleix Lòpez
David Pedret

Les defis: Anunci Sugarmachine


Farem una màquina que posi el sucre a la tassa de café.
A partir d'unes maquines simples arribarem a ficar un tarronet de sucre a la tassa de café.




Realitzat per:
Lorena Flores
Cèlia Gonzàlez
Júlia Trabado

dilluns, 16 de novembre del 2009

Siname!


Hola! El nostre Grup es diu Siname i els components del nostre grup són:

-Jonathan Caballero
-Ariadna Calaf
-Tara Hernandez
-Joan Mas
-Arnau Pascual

La nostre ''Incredible Machine'' sera que una serie de màquines simples puguin tapar un pot de plàstic.

Siname

The Antuan's




-Laura Alcalá
-Albert Díez
-Jordi Naudó



El resultat de la nostra "increidble machine" seria posar un tarró de sucre en un got de llet a través de engranatges i màquines simples.



C2RE

El nostre projecte es tracta de fer un "incredible machine" ho farem de la manera seguent:
farem que la pilota baixi una petita rampa i vagi a parar a un tub, que farà un gir i baixarà per una altre rampa i tirarà unes fitxes de domino o algun altre material semblant...i farà que una bombeta s'encengui.
I el nostre grup es C2RE.
COMPONENTS:
Claudia Plaza, David Rodriguez Carla Sànchez i Ester Garcia

Baram bam bu!

El nostre grup es diu baram bam bu i esta format per:
- Marc Sanz
- Xavier Vidal
- Bernat Morist
- David Garcia

-La nostra idea seria de fer un despertador a partir de engranatges i altres aparells, com rampes, imans , molles, ampolles etc.
com a resultat final es faria sonar una campana o qualsevol element que fagi soroll .


El del medio de los chunguitos


Hola!El nom del nostre grup és "el del medio de los chunguitos" i està format pels següents membres:
· Alex Colàs.
· Edgar Soto.
· Guillem Sabi.
· Bernat Gili.
· L'objectiu de la màquina serà llençar una bola de paper a la paperera.

PROJECTES "INCREDIBLE MACHINE"

Hola grups. Ara haurieu de redactar una petita notícia al bloc on expliqueu quina idea de treball teniu. Busqueu una imatge per associar-la al vostre projecte i recordeu posar com a títol de la notícia el nom del vostre grup. Recordeu de posar com a etiqueta del vostre missatge TECNOLOGIA 09. Bona feina!!

dijous, 4 de juny del 2009

La vida s'obre camí...hi som molts al mon i en podríem ser més

Amb la informació que trobaràs en el bloc de secundària de l'escola i la que t'afegeixo aquí, faràs (fareu: 1 o 2 persones màxim) un treball en el que t'hauràs d'informar de tot el que cal per explicar-me la situació d'una dona embarassada amb dificultats en la gestació. Tu tríes la situació i el format (un conte infantil, una miniobra de teatre, un article periodístic...), però necessàriament t'hauràs de plantejar tots aquest temes i fer pal·lès que t'has informat, que has entès... Vet aquí:
1. L'aparell reproductor en humans: quins òrgans fan què?
2. El cicle menstrual femení i el seu control hormonal
3. Els mètodes anticonceptius: hormonals, barrera i calendari Ogino
4. L'embaràs (canvis en la mare) i el desenvolupament embrionari (embrió, fetus)
5. La llei que regula la interrupció de l'embaràs a l'estat espanyol.
El treball me l'entregaràs sens falta el dimecres dia 10, imprès. Pot contenir esquemes i imatges. si no estàs segur que has sabut reflectir suficientment en el treball els 5 punts mencionats, pots incloure un apèndix amb esquemes o resums a ma, fins i tot en brut, del material que t'he facilitat al blog, de manera que quedi clar que ho has treballat.
Informació de recolzament a la del blog de secundària; per temes:
El cicle menstrual. Animació flash.
Molt bona i entenedora presentació pp del control hormonal i cicle menstrual
Mètodes anticonceptius. Molt sintètic.
Anticonceptius orals. Acció hormonal. Ben explicat, amb esquemes.
Les etapes de la vida. Sexualitat i reproducció; amb exercicis per resoldre.
Sexualitat; el que cal saber. Del Servei Català de la Salut
Apa, salut i a treballar!

dimarts, 26 de maig del 2009

APARELL DE RELACIÓ I CONDUCTA EN HUMANS

ACTIVITATS sobre la funció de relació

Trien cinc de les deu. Entrega-les escrites a ma. Pots utilitzar els apunts de classe, el llibre de text i aquest resum dialogat, però no et compliquis més la vida viatjant per webs i blogs. Això ja ho he fet jo per tu.

1. Quins avantatges adaptatius proporciona el cervell als vertebrats, respecte d’altres organismes?

2. Enumera les parts de l’encèfal i les seves funcions.

3. Tots els símptomes que s’anomenen al primer paràgraf del diàleg - "Mestre, com és que si estàs preocupat per un problema personal, un examen, una
discussió o qualsevol cosa d’aquesta mena, pots tenir com a conseqüència mal de
panxa o dormir malament? I suar i tremolar i ruboritzar-te i que el cor et vagi a cent
quan veus una persona estimada? Què té a veure discutir amb algú i el mal de
panxa? Com és que el cor batega més per amor?..."-, amb quina part o parts dels sistema nerviós les relaciones? Per què?

4. I les funcions del segon paràgraf -"Els meus somnis, la memòria i les emocions tenen una base fisiològica com menjar,respirar, orinar o caminar?..."-, quines parts de l’encèfal les promouen o elaboren? Hi participa en totes el sistema endocrí? En quines?

5. Cèl·lules que no es reprodueixen, milers de sinapsis, diferents tipus de neurotransmissors,… sistema nerviós autònom, sistema nerviós somàtic, sistema nerviós central… Per què creus que el teixit nerviós és tan complex?

6. Basant-te en el que has llegit, fes un esquema senzill sobre el control de la conducta relacionant els conceptes següents: estímuls interns, estímuls externs, òrgans sensitius, sistema límbic, hipotàlem, hipòfisi, glàndules endocrines, òrgans efectors.

7. Què vol dir que l’òrgan sexual més important és el cervell?

8. Podríes explicar què és la ment i quin és el nexe cos-ment?

9. Èssers lliures, esclaus del cos. Això insinua el Mestre Po (recorda que es tracta d'un monjo d'una secta budista) al seu deixeble. Descriu breument els mecanismes encefàlics d'aquesta suposada llibertat (base anatòmica i funcional de la llibertat, sí sí, has entès bé...no, si jo tampoc ho sé...però pensar-hi no et farà mal ;-) espero). Recorda que hi ha un paràgraf dedicat a explicar com "el cos es protegeix de la ment".

10. Fes un esquema que relacioni neurotransmisors amb conducta. Pots?

Això és tot; molta teca, però us desitjo de cor Bon profit!

I aquí us deixo l'antiga fe d'errades perqué veieu que qui té boca, s'equivoca i com deia la meva àvia, qui té nas, es moca.

FE D’ERRADES: Sí, ho confesso, ho reconec… en el text, quan diu que el SN somàtic es pot dividir en SN simpàtic i SN parasimpàtic…NO! I ÉS CLAR QUE ES TRACTA DE L’AUTÒNOM!!! oi? Molt be els que ho heu deduït; molt malament que m’ho hàgiu dit 30 segons abans d’entregar la feina. Però aquesta vegada sí era un error genuí i no una trampa rastrera de les meves. I aquí ho reconec perquè consti. Fent un recés: tot l’embolic de nom és degut a que el SN presenta clarament dos subsistemes anatòmicament molt ben diferenciats (el SNC i el SNP) però funcionalment molt relacionats. El SNP; anatòmicament presentaria una subdivisió estructural en Nervis Perifèrics (conjunt d’axons) i Ganglis (conjunt de somes neuronals), però funcionalment (i anatòmicament també, però amb dificultats ara i aquí per entrar en matèria) el podem considerar subdividit en SN somàtic i SN autònom. El primer es fa càrrec de la cosa voluntària (per tant musculatura estriada o esquelètica), mentre que el segon de la cosa involuntària (musculatura llisa, cardíaca), que per això li diem autònom. Però l’autònom, funcionalment és també subdivisible en SNA simpàtic i SNA parasimpàtic…i be; a partir d’aquí ja sabeu.

dilluns, 18 de maig del 2009

RECUPERAR les natus que has perdut aquest curs...COM?

AIXÍ:
Aquells que us heu de presentar a l'examen de recuperació del primer trimestre, a part de presentar el dossier amb els apunts de classe, amb els esquemes de cada tema (llibre de text) i de les pràctiques realitzades, haureu de presentar també les següents activitats resoltes:

Teoria atòmica, taula periòdica, molècules i enllaç químic ; aquest darrer enllaç conté les activitats finals del tema i us recomano que per resoldre-les us llegiu la informació d'aquest web. Les activitats s'autocorregeixen, per tant no me les presenteu mal resoltes!
Igualació de reaccions químiques... i no us deixeu el MOL! D'aquest darrer enllaç, presenteu-me els problemes i els exercicis d'autoavaluació resolts. En quant als problemes d'estequiometria química, torna a fer tots els que varem fer a classe i entrega-me'ls.

Aquells que us heu de presentar a l'examen de recuperació del segon trimestre, a part de presentar el dossier amb els apunts de classe, amb els esquemes de cada tema (llibre de text), i de les pràctiques realitzades, haureu de presentar també un esquema de la funció de nutrició tal i com s'exposa en "Temas clave: la nutrición" Es tracta d'un "llibre viu", amb un menú amb la informació bàsica dper temes i també activitats que s'autocorregeixen anomenades "averigua lo que sabes". Caldrà que presentis aquestes activitats resoltes, són de tipus test però me les entregareu justificant cada resposta resposta (per exemple SÍ/veritat o NO/fals, perque bla bla)

En resum: entregueu dossier i activitats resoltes. L'examen es basarà amb aquestes activitats. Comenceu ja; com més aviat us hi poseu, més profit us farà.

dimarts, 28 d’abril del 2009

Movem-nos per l'aparell locomotor

Magnífica unitat didàctica que us ajudarà a moure-us en pro d'uns bons resultats en el proper exercici de naturals: aquí

dimecres, 25 de març del 2009

El sistema immune: les millors defenses no són l'atac

Anem preparant el tema del sistema immune i aprofito per presentar-vos un magnífic blog (d'un magnífic professor, suposo) de ciències naturals on hi trobareu una entrada molt i molt ben treballada sobre el tema que ens ocupa. Deixeu-vos de jocs de guerra i submergiu-vos en el mon de la immunitat que ens assegura sempre que pot la convivència amb d'altres organismes (encara que aquesta convivència a voltes el nostre cos l'assegura a patacades...).

dilluns, 16 de març del 2009

El sistema excretor no us ha de costar un ronyó (ni ambdós)

En aquest blog de Tercer cicle Salesians hi ha un munt de recursos per estudiar el sistema excretor i jo que us ho recomano, sobretot que estudieu. Com a petit guió d'estudi us sugereixo l'estudi anatòmic del ronyó; que si la medul·la que si l'escorça. Però sobretot el nefró o nefrona; que si la càpsula de Bowman, que si el tub contornejat proximal, que si el distal... I llavors qui fa què. I llavors per què?. I penseu en l'homeostasi. I sí; la sang entra al ronyó feta un desastre per l'arteria renal procedent de l'aorta i surt neteta però no de CO2 per la vena renal que anirà a trobar la vena porta inferior i d'allà al cor, i d'allà a veure si me la deixen netejar-se de CO2 als pulmons. Doncs apa, sou-hi!

dilluns, 2 de març del 2009

Si ExQ<4, llavors treballa pel canvi!....climàtic

Aquells/es que en disort sou posseidors d'una nota inferior al 4 en química, treballareu, des del punt de vista de les reaccions químiques, el canvi climàtic. Visiteu aquest enllaç on en 8 passos us explica tot allò que de segur esteu dessitjant saber sobre el canvi climàtic. Fareu un treball en el que em direu:
1. Què entenem per canvi climàtic? Quines són les causes?
2. Quina relació hi ha amb la química del carboni, amb el cicle del carboni? Dibuixa (o busca i enganxa, però un BON cicle) el cicle del carboni a la biosfera.
3. Quina relació hi ha amb les entrades i sortides d'energia del planeta? Dibuixa (o busca i engaxa, pero un BON diagrama) els fluxes d'energia del planeta.
4. Quines són les principals reaccions químiques associades al canvi climàtic i per què?
5. A la pestanya nº 7 de l'enllaç, tens diverses calculadores d'emissions de CO2. Utilitza'n una i fes un petit resum del que hi has après.

I AIXÒ S'ENTREGA EL 20 de Març sense excusa. És voluntari però altament recomanable...com més us allunyeu del 4, més recomanable. Si voleu, podeu.

PROJECTE DE CONSTRUCCIÓ DE CASA 2009

PROJECTE DE CONSTRUCCIÓ DE CASA

  1. Barri i ciutat on es troba situat el vostre pis. Per què?


  2. Àrea total del vostre pis i distribució de les habitacions. Usos que penseu donar als diferents espais.


  3. Electrodomèstics mínims que hauria de tenir casa teva


  4. Decoració de la casa: parets, rajoles, parquet, moqueta, etc.


  5. Instal·lacions: aigua, gas, electricitat, calefacció, etc. Si voleu més
    informació:


    1. http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/electricitat/index.htm


    2. http://www.edu365.cat/eso/muds/tecnologia/calefaccio/index.htm


    3. http://www.librosvivos.net/smtc/homeTC.asp?TemaClave=1081


    4. http://www.mcgraw-hill.es/bcv/guide/capitulo/8448134230.pdf


  1. Preu aproximat del pis segons la zona (fer servir buscadors
    a internet o revistes de compra-venda) amb exemples
    reals.


  2. Plànols: Distribució de les habitacions, instal·lació elèctrica, instal·lació de l’aigua,
    instal·lació del gas.


  3. Conclusions i Valoració del treball

diumenge, 1 de març del 2009

RESPIREU! Una ajuda per estudiar el sistema respiratori

Vet aquí un enllaç força inspirat per repassar, aclarir i ampliar el que ja sabem (sabem, oi?) de l'aparell respiratori. Inclou unes animacions en flash un pel teletubies però bilingües (cast/angl) i molt aclaridores dels vostres dubtes més foscos (tema diafragma, per exemple, i si voleu més llum, aquí la definitiva). Un altre repàs, en anglès (resp2) i en castellà (resp3), i en brasiler (resp4).
I per les pràctiques una mica d'anatomia i d'histologia integrades (resp1).
Ja ens va convenint una bona síntesi de circulatori (circ1) en anglès, amb atenció especial al cor (cor1, cor2).
Preparem una mica d'anatomia del respiratori i circulatori. Comencem pel nas (nas, nas2), laringe i tràqua (laringo-traqueal, laringe, laringe i tràquea . En l'entrada del digestiu, recordeu varem incloure laringe i cordes tot i que no és òrgan del digestiu, no us emboliqueu). La faringe la tenim ja tractada al digestiu, repasseu si cal i no confondre's amb l'essòfag.
Més entenedor no pot ser: una dissecció de pulmons i cor en català (pulm1, pulm2, pulm3 ) del IES Vila-Seca 3r-ESO absolutament genial!!!, pulmons i cor en anglès (dresp1), i dues més de cor (dcor1, dcor2 aquesta és molt llarga però molt complerta).
Preparem la histologia: laringe, tràquea, bronquis, pulmó, cor, artèries i venes, arteries...i repassem músculs que us feu uns embolics que 10nidó.
I recordeu que a la maleta hi teniu circulant respiratori i circulatori.

dilluns, 16 de febrer del 2009

DISSENYEU EL VOSTRE HABITATGE

Hola,

Amb aquesta petita unitat podreu dissenyar casa vostra. Abans de començar heu de tenir clares les mesures (7 per 12 metres=84 metres quadrats!!). Haurieu de ser capaços de encabir 3 habitacions, una cuina, un menjador i un bany!! Poder primer millor fer un petit croquis a un full i després passar-lo a l'ordinador. Heu de començar el vostre disseny pels tancaments (envans, portes i finestres). Després podreu posar-hi mobles!!

El pas final hauria de ser imprimir el dibuix, però, no podreu!!. El que podeu fer és pitjar el botó d'impressió a pantalla i desar el dibuix com un fitxer de paint

Aquí teniu l'enllaç.

Bona feina!

diumenge, 15 de febrer del 2009

Una mica més de digestió

En aquest enllaç expliquen ben clarament el diferent tracte que reben els hidrats de carboni, les proteïnes i els greixos en l'aparell digestiu. En anglès, però molt entenedor.

dilluns, 9 de febrer del 2009

Una ajuda per digerir les pràctiques

Al laboratori estudiareu, mitjançant tècniques de dissecció, diferents òrgans involucrats en la digestió dels aliments i absorció de nutrients. Aquest és l'enfocament de l'Anatomia que estudia els òrgans sencers amb les seves estructures i conexions amb d'altres òrgans i fins i tot amb d'altres aparells i sistemes. Tot òrgan està irrigat (conectat amb l'aparell circulatori) i inervat (conectat amb el sistema nerviòs), però també pot, per exemple, estar musculat si està dotat de motilitat. Una observació anatòmica ha de tenir en compte aquests aspectes. L'Anatomia s'ajuda, pel seu estudi, de tècniques diverses que permeten l'observació fins i tot "in vivo", com és el cas de les endoscòpies.
Tot seguit us ofereixo algunes vistes anatòmiques d'òrgans de l'aparell digestiu:
Laringe i Epiglotis, més laringe (aquest fa una certa impressió), part superior de l'aparell digestiu, vies superiors bis, estòmac, més estòmac, i més estòmac, Duodè, Colon, més colon amb biopsia (molt bona), Fetge en una pràctica de veterinària comparada (els comentaris dels alumnes són tremendussss; vosaltres ho fareu millor), Fetge I, II, IV, V.

La Histologia és la ciència que estudia els teixits que conformen les diferents organitzacions funcionals dites òrgans; però en aquesta ciència l'observació és indirecta, s'ajuda de microscopia i de manipulació dels teixits mitjançant talls i tincions que ens en permeten la visió d'unes estructures més íntimes que les que l'anatomia permet d'estudiar.
Aquí us incloc una visió histològica de l'aparell digestiu:
Esòfac, Epiglotis, Estòmac, Duodè, Duodè bis, Ili, Jejú, Colon, Fetge, Pàncreas; us incloc la Melsa perquè pogueu comparar...

REPRESENTACIÓ GRÀFICA D'HABITATGES

Hola, comencem crèdit nou i farem servir eines noves. Hem de ser capaços de descobrir quines necessitats volem satisfer amb l'habitatge i com hauria de ser aquest. Però primer hem de ser capaços d'entendre el plànol d'una casa. Per això cal tenir present dues coses (que segur que ja heu estudiat a visual i plàstica però que cal repasar).
  • Les vistes d'un plànol: alçat, perfil i planta. Aquí teniu una animació per ajudar-vos a recordar!!
  • L'escala. Els planols de habitatges amb que treballarem sempre es fan a escala. Sabeu llegir una escala?
  • Per últim, cal tenir present que hi han planols amb cotes

Per últim: farem servir un programa per dibuixar planols de habitatges. Es tracta d'un programa de dibuix vectorial. Aquí teniu un enllaç sobre com fer servir l'Autosketch.

Digerint el digestiu...

Anem a pams. Per repassar i ampliar (poquet) el que hem vist fins ara de digestió, us recomano visiteu "la motxilla de recursos del cos humà". Us caldrà clicar sobre l'icona de l'aparell digestiu. Els recursos són variats, des de videos a webquest. També és divers el nivell expositiu; alguns dels recursos són de primària, però feu-hi una ullada no sigui que...Els que fan referència a nutrició són prescindibles però potser us serveixen pel treball. Trobareu més videos interessants de l'aparell digestiu en el bloc de "les Ciències Naturals d'en Felip". Un dels millors que he trobat és aquest. Pels que tingueu nostalgia de la sèrie "Era se una vez la vida" doncs aquí teniu els videos corresponents a nutrició...jo trobo difícil de suportar la cosa teletubie però el contingut està bé i és clar. Hi ha tres entregues, crec. Les podeu buscar al Utube.

dimarts, 3 de febrer del 2009

Machine Vídeo Grup: materatzzis

Ei amics, us deixo el video que he fet sobre la nostre machine. Espero que us agradi JOAN

dijous, 29 de gener del 2009

Motors tèrmics

Els motors de benzina amb carburador, per tal de que el motor tingui la major potència possible, amb ajuda del carburador amb les seves tècniques, es forma una mescla de aire i combustible. Això si l'aire que hi intervé, ha de ser fred. En canvi, en els motors de benzina amb injectors, el que fan és bombejar els fluids amb un cert moviment anomenat Venturi, que converteix l'energia potencial en energia cinètica. D'aquesta manera, a la sortida dels injectors la mescla queda del tot correcte.

A diferència dels motors de benzina, que comprimeixen la mescla de gas i aire; els motors de gas-oil aspiren dins el cilindre aire atmosfèric, sense gas-oil, i el comprimeixen. Després se li injecta el gas-oil polvoritzat i s'inflama.

Laura Brau
Laia Val
Júlia Jové

Menjar, alimentar-se, nodrir-se

Una petita pauta reflexiva pel treball de NUTRICIÓ que presentareu aviat, aviat...però no encara.

Tots els grups ja heu fet la primera anàlisi del menú de festes i el resultat és una taula en EXCEL on cada plat i beguda, identificat pel seu nom -sopa de galets, pollastre de nadal, torró de xixona...- ha estat deconstuït en grup/s d'aliment/s (la classificació en grups d'aliments l'obteniu de la piràmide nutricional i us recomano la de l'USDA Mypiramid; ianqui, en anglès però la millor!) i grups de nutrients i/o principis immediats (WARNING: no és el mateix! l'aigua és un nutrient però no un principi immediat, com les sals minerals. Les vitamines són nutrients però que es corresponen a diferents principis immediats, segons el tipus de vitamina. Vigileu, que és complicat!). La composició nutricional (tipus de nutrients/principis immediats) la teniu a les etiquetes dels productes i a les bases de dades que us recomano al final. Alguns dels grups de nutrients o principis immediats veureu que estan sots-classificats; per exemple, els greixos en saturats i insaturats iespecificant colesterol, o els sucres destacant els que són senzills. Deu haver-hi una raó per aquestes indicacions que us caldria esbrinar i, naturalment, reflectir a la taula. Finalment, l'energia. Cal que esbrineu l'energia associada a un plat i grup de nutrient. Aneu en compte amb les unitats que han de referir-nos a energia per massa fixa (per exemple, KJ o Kcal per 100 g o 100 mg o el quesigui) I ja teniu una taula brutal!!! Ara analitzarem, calcularem. El què? Aquí la vostra recerca. Obteniu les dades que us semblin rellevants perquè us heu formulat una hipòtesi i concluiu. Les calculadores nutricionals us donaran pistes sobre les necessitats nutricionals dels organismes; us en recomano algunes al final.

Ara esteu en aquell punt del treball en que us hauríeu de preguntar què calculo?

A la propera entrega resoldrem els misteris posteriors. Salut!!


PS: voici els links recomanats

Base de dades de l’USDA; s’obté informació composició nutricional i energètica. Cal classificar el plat en grup d’aliment i posar una paraula clau.

http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

Taula de composició nutricional d’aliments de centreamèrica

http://www.tabladealimentos.net/tca/

Food composition on the web

http://www.langual.org/langual_linkcategory.asp?CategoryID=4&Category=Food+Composition

Calculadora calories i composició nutricional

http://www.usuarios.lycos.es/salomeenlacocina/alimentos/los_alimentos.htm

Taula en anglès de composició nutricional per plats

http://199.133.10.140/codesearchwebapp/(hrpzzd55agri4y450hmpctzk)/codesearch.aspx

Codis per fer la cerca de la composició nutricional per plats a la base anterior

http://199.133.10.140/codesearchwebapp/(zbm3cy2uqqsymo45xl3ydinl)/coding_scheme.pdf

Base de dades de composició nutricional d’aliments (per grups d’aliments i subclassificacions)

http://www.eimaep.org/bd-alimentos.php

Calculadores nutricionals

http://www.usuarios.lycos.es/salomeenlacocina/alimentos/los_alimentos.htm

Les piràmides alimentàries tradicional i actualitzada

http://www.piramidealimentos.com/

Què és la piràmide alimentària?

http://es.wikipedia.org/wiki/Pir%C3%A1mide_nutricional

Justificació de la nova piràmide alimentària

http://www.saludparati.com/alimentosysalud11.htm

Divulgació piràmide i dieta mediterrània per adolescents

http://www.ugr.es/~scu/Piramide/piramide.htm

Els Motors Tèrmics

Quines són les diferències principals entre els motors de benzina i els motors gasoil?

Les diferencies principals que hi ha entre els motors de benzina i els motors gasoil és que el de benzina és força lleuger i petit, permet una gran acceleració, és més barat que el motor dièsel, consumeix més que aquest últim i, per tant, contamina més, i necessita més manteniments que el motor diesel. Tot hi així, els dos tipus de motors són motors tèrmics de combustió interna, és a dir, funciona gràcies a la calor generada en cremar combustible dins del motor.