diumenge, 1 de març del 2009

RESPIREU! Una ajuda per estudiar el sistema respiratori

Vet aquí un enllaç força inspirat per repassar, aclarir i ampliar el que ja sabem (sabem, oi?) de l'aparell respiratori. Inclou unes animacions en flash un pel teletubies però bilingües (cast/angl) i molt aclaridores dels vostres dubtes més foscos (tema diafragma, per exemple, i si voleu més llum, aquí la definitiva). Un altre repàs, en anglès (resp2) i en castellà (resp3), i en brasiler (resp4).
I per les pràctiques una mica d'anatomia i d'histologia integrades (resp1).
Ja ens va convenint una bona síntesi de circulatori (circ1) en anglès, amb atenció especial al cor (cor1, cor2).
Preparem una mica d'anatomia del respiratori i circulatori. Comencem pel nas (nas, nas2), laringe i tràqua (laringo-traqueal, laringe, laringe i tràquea . En l'entrada del digestiu, recordeu varem incloure laringe i cordes tot i que no és òrgan del digestiu, no us emboliqueu). La faringe la tenim ja tractada al digestiu, repasseu si cal i no confondre's amb l'essòfag.
Més entenedor no pot ser: una dissecció de pulmons i cor en català (pulm1, pulm2, pulm3 ) del IES Vila-Seca 3r-ESO absolutament genial!!!, pulmons i cor en anglès (dresp1), i dues més de cor (dcor1, dcor2 aquesta és molt llarga però molt complerta).
Preparem la histologia: laringe, tràquea, bronquis, pulmó, cor, artèries i venes, arteries...i repassem músculs que us feu uns embolics que 10nidó.
I recordeu que a la maleta hi teniu circulant respiratori i circulatori.