dijous, 13 de maig del 2010

L'extinció dels orangutans

Una experta espanyola que treballa a Yakarta en un projecte apadrinat per la UNESCO prediu que en una dècada els orangutans seràn una espècie genèticament morta. Això vol dir que quedarà tants pocs orangutans que seràn poblacions inviables, apareixerà l’endogàmia, augmentarà la mortaldat i començaràn a patir noves malaties que els mataràn o impediràn la seva llibertat.
En l’actualitat només quedan dues poblacions d’orangutans en llibertat, a les illes de Borneo i l’altre a Sumatra i, des de finals dels anys noranta la seva població s’ha reduït de seixanta mil exemplars a només vint mil entre les dues poblacions d’orangutans.
Aquest problema està originat per la desforestació( tan il·legal com legal) per aconseguir clarianes a la selva per crear-hi camps de producció d’oli de palma ( utilitzat per fabricar biocombustibles cada cop més demandats pels països del primer món). Si no es posa remei a aquesta situació perdrem aquesta espècie en el termini màxim d’un decenni.
Per si no n’hi hagués prou, Indonèsia és un dels pulmons del planeta i, quan no hi quedin selves, haurem de renunciar a enormes quantitats d’oxigen.

Guillem Bohigas