dimecres, 24 de desembre del 2008

Bones i calòriques Festes!

Menjar, alimentar-se, nodrir-se...no són pas la mateixa acció, encara que les dues primeres estan lligades a una acció tan complexe, amb tals conseqüències, que l'anomenem funció; la funció de nutrició. Fent de pont entre la química i la biologia -anatomia i fisiologia humanes, de fet,...i don't panic que és a nivell teletubie- començarem per la funció de nutrició i un treball pràctic: per Nadal MIRA QUE HAS MENJAT i esbrina el que ha passat!

El COM HO FEM AIXÒ del treball:
agrupeu-vos de quatre en quatre (aprox). Trieu un dia assenyalat per la GASTRONOMIA TRADICIONAL, preferentment el dia de Nadal si preneu escudella i capó i torrons o alguna variant tan regional com postmoderna de l'assumpte, i anoteu el què i el quant i el quan mengeu,...tot el dia. I també el què i quant beveu!

De les quatre persones només en cal un registre, d'una d'elles o si voleu, per més seguretat, de dues. Podeu colaborar guardant les etiquetes dels comestibles o cercant-les als supermercats.

El QUÈ
Tots els productes envasats porten l'etiqueta nutricional. Ens explica com és l'aliment a partir dels nutrients i de la seva aportació calòrica, normalment per 100g de producte. Els productes crus no elaborats, els cercarem en una base de dades o bé extrapolarem els valors nutricionals a partir de productes envasats de característiques similars. De moment només heu de guardar les etiquestes o aconseguir la informació; ja farem les extrapolacions i conversions a classe, passat festes (no vingueu a classe abans que no hi seré ;-)

El QUANT
Cal que valoreu el contingut de les raccions. Es pot fer a ull si un te sentit de les quantitats. D'un plat d'escudella és fàcil mesurar-ne el brou en ml, però els galets no cal que els compteu, imagineu-vos-en la quantitat en grapats per racció o plat i llavors, en algun moment que pot ser passat festes, peseu un grapat en cru de galets. El mateix per les llesques de pa, els talls de torró; etc. Imagineu-vos el menjar en plats, gots, cullerades peces, llesques i grapats i a partir d'aquí ho passarem a unitats del SI de mesures.

I SOBRETOT
Cal que redacteu un menú d'esmorzar, dinar, berenar (sí, increïble, hi ha qui a més, berena!) i sopar on expliqueu quins aliments es combinen i amb quin tipus de cocció: cru, a la planxa, al forn (a la sal, amb llard, amb oli o amb juïcs més complexes...anoteu-ho!), bullit o al vapor, fregit (tipus d'oli!), guisat (amb llard, amb oli, amb sofregit o amb juïcs més complexes...anote-ho!) No cal que m'expliqueu que es talla el capó a quarts i es salpebre; només els ingredients, en quantitats segons la recepta i com es couen.

Si no podeu per la diada de Nadal, mireu per Sant Esteve preferentment, i si no Reis. Anoteu l'activitat física que realitzeu el dia que en registreu els àpats...per exemple 5h de sofà + play, 15 minuts de baralla amb el germanet; etc.

Au, que ens queden tot de dies per no pensar-hi!!!
Siau bons menyons. Merry X+