divendres, 30 d’abril del 2010

FORMACIÓ PROFESSIONAL: PQPI

La formació professional és el conjunt d’ensenyaments que preparen a els alumnes a un ofici diferent. Combina formació teòrica i pràctica, on ho pots cursar en diferents escoles o empreses especialitzades. Segueix la educació secundària i no és obligatòria.

A Espanya abans s’anomenava FP i comprenia dos cicles, fent un total de cinc anys. Actualment, des de la implantació de la LOGSE, es divideix en tres tipus: la formació professional específica, la contínua (la que es fa des dels propis centres de treball) i l'ocupacional (destinada a persones en atur). L'FP específica es duu a terme dins dels cicles formatius (o mòduls en la reforma experimental). El cicle de grau mitjà segueix a l'ESO i els alumnes han de tenir 16 anys per cursar-lo. El cicle de grau superior ve després del batxillerat. Cada cicle dura un o dos anys i s'adscriu a una família d'oficis.

Hi ha diferents formes d'accedir als estudis d'PQPI (actualment Cicles Formatius de Grau Mitjà i Superior) que la LOE recull.
Accés al CFGM
1. Títol Graduat en ESO
2. Superant una prova (amb més de 17 anys, que es pot preparar amb els PQPI o en escoles d’adults)
3. Superant la prova de majors de 25 anys per a accedir a la universitat.

Accès a CFGS
1. Títol de Batxillerat
2. Superant una prova (amb més de 19 anys, que es pot preparà amb els PQPI o en escoles d'adults)
3. Superant la prova de majors de 25 anys per accedir a la universitat.

TREBALLS DE PQPI
Els estudis de FP estan dividits en 26 famílies: Agrària. Marítim-Pesquera. Indústries Alimentàries. Química. Imatge Personal. Sanitat. Seguretat i Medi Ambient. Fabricació Mecànica. Instal•lació i Manteniment. Electricitat i Electrònica. Energia i Aigua. Transport i Manteniment de Vehicles. Indústries Extractives. Edificació i Obra Civil. Vidre i Ceràmica. Fusta, Moble i Suro. Tèxtil, Confecció i Pell. Arts Gràfiques. Imatge i So. Informàtica i Comunicacions. Administració i Gestió. Comerç i màrqueting. Serveis Socioculturals i a la Comunitat. Hostaleria i Turisme. Activitats Físiques i Esportives. Arts i Artesanies


Arnau Pascual