ACTIVITATS sobre la funció de relació
Trien cinc de les deu. Entrega-les escrites a ma. Pots utilitzar els apunts de classe, el llibre de text i aquest resum dialogat, però no et compliquis més la vida viatjant per webs i blogs. Això ja ho he fet jo per tu.
1. Quins avantatges adaptatius proporciona el cervell als vertebrats, respecte d’altres organismes?
2. Enumera les parts de l’encèfal i les seves funcions.
3. Tots els símptomes que s’anomenen al primer paràgraf del diàleg - "Mestre, com és que si estàs preocupat per un problema personal, un examen, una
discussió o qualsevol cosa d’aquesta mena, pots tenir com a conseqüència mal de
panxa o dormir malament? I suar i tremolar i ruboritzar-te i que el cor et vagi a cent
quan veus una persona estimada? Què té a veure discutir amb algú i el mal de
panxa? Com és que el cor batega més per amor?..."-, amb quina part o parts dels sistema nerviós les relaciones? Per què?
4. I les funcions del segon paràgraf -"Els meus somnis, la memòria i les emocions tenen una base fisiològica com menjar,respirar, orinar o caminar?..."-, quines parts de l’encèfal les promouen o elaboren? Hi participa en totes el sistema endocrí? En quines?
5. Cèl·lules que no es reprodueixen, milers de sinapsis, diferents tipus de neurotransmissors,… sistema nerviós autònom, sistema nerviós somàtic, sistema nerviós central… Per què creus que el teixit nerviós és tan complex?
6. Basant-te en el que has llegit, fes un esquema senzill sobre el control de la conducta relacionant els conceptes següents: estímuls interns, estímuls externs, òrgans sensitius, sistema límbic, hipotàlem, hipòfisi, glàndules endocrines, òrgans efectors.
7. Què vol dir que l’òrgan sexual més important és el cervell?
8. Podríes explicar què és la ment i quin és el nexe cos-ment?
9. Èssers lliures, esclaus del cos. Això insinua el Mestre Po (recorda que es tracta d'un monjo d'una secta budista) al seu deixeble. Descriu breument els mecanismes encefàlics d'aquesta suposada llibertat (base anatòmica i funcional de la llibertat, sí sí, has entès bé...no, si jo tampoc ho sé...però pensar-hi no et farà mal ;-) espero). Recorda que hi ha un paràgraf dedicat a explicar com "el cos es protegeix de la ment".
10. Fes un esquema que relacioni neurotransmisors amb conducta. Pots?
Això és tot; molta teca, però us desitjo de cor Bon profit!
I aquí us deixo l'antiga fe d'errades perqué veieu que qui té boca, s'equivoca i com deia la meva àvia, qui té nas, es moca.
FE D’ERRADES: Sí, ho confesso, ho reconec… en el text, quan diu que el SN somàtic es pot dividir en SN simpàtic i SN parasimpàtic…NO! I ÉS CLAR QUE ES TRACTA DE L’AUTÒNOM!!! oi? Molt be els que ho heu deduït; molt malament que m’ho hàgiu dit 30 segons abans d’entregar la feina. Però aquesta vegada sí era un error genuí i no una trampa rastrera de les meves. I aquí ho reconec perquè consti. Fent un recés: tot l’embolic de nom és degut a que el SN presenta clarament dos subsistemes anatòmicament molt ben diferenciats (el SNC i el SNP) però funcionalment molt relacionats. El SNP; anatòmicament presentaria una subdivisió estructural en Nervis Perifèrics (conjunt d’axons) i Ganglis (conjunt de somes neuronals), però funcionalment (i anatòmicament també, però amb dificultats ara i aquí per entrar en matèria) el podem considerar subdividit en SN somàtic i SN autònom. El primer es fa càrrec de la cosa voluntària (per tant musculatura estriada o esquelètica), mentre que el segon de la cosa involuntària (musculatura llisa, cardíaca), que per això li diem autònom. Però l’autònom, funcionalment és també subdivisible en SNA simpàtic i SNA parasimpàtic…i be; a partir d’aquí ja sabeu.